16. mar, 2019

Att hata.

Varför är det så lätt att sprida hat? Det är så lätt att bli förfasad över något vi läser i en community på facebook och i vreden över detta som står - känna att vi mååååste göra något åt det! För vi vill ju uppnå något när vi delar saker på FB? eller.....?

Låt mig påpeka med skärpa - bara för att det står i en community är det per automatik inte sant! Surprise?

Det är så enkelt att intala sig - "Jamen det är klart det är sant. De vet ju det, de som skriver i communityn!"
Det är så enkelt att inte göra bakgrundscheck eller det vi kallar källkritik och vi människor tenderar att ta enklaste vägen, vara lata helt enkelt!
Det är så enkelt att förutsätta att det är sant -för det känns som att det är sant.

Vi har ju gått med i gruppen för att de har något som tilltalar oss. Har vi då övervägt möjligheten att de som är aktiva i gruppen möjligen står för baktankar/påverkan och propaganda på ett sätt de vet är oerhört effektivt? Man rider på medlemmarnas rädsla och eldar på.

Så många gånger jag frågar människor:

- Hur vet du det?

- Jo det vet jag.

- Men HUR?

- Det vet man ju....

- Har du googlat på det verkligen undersökt det?

- Ja, säger vederbörande men sååå uppenbart att man inte gjort det.

......

Lättare att sprida hat en kärlek. Varför? VARFÖR?

Det florerar just nu en hat-kampanj - ja jag menar hat-klampanj mot Greta Thunberg. Varför? Hon är ett barn! ETT B-A-R-N!

DU HATAR ETT BARN!

Är du avundsjuk eller? Man irriterar sig nämligen OFTA på sådant hos andra som man irriterar sig på hos sig själv - t.ex. att man aldrig tog chansen eller som dessa människor förmodligen resonerar - FICK chansen som barn.

Och notera nu - jag försvarar inte skolstrejker och hemmsittare - men är det hennes fel att hon inte fått den hjälp hon behöver i skolan? Är det hennes fel att hon har diagnoser att kämpa med? Är det hennes fel att världen uppmärksammar det lilla hon ändå känner mening i att göra?

Kom ner på jorden du högmodiga självälskande lilla människa som tror att du själv alltid är så bra och bättre än andra!

Finns ett barn som efter problem och kämpande kan må bra genom att hitta sin roll och ett meningsfullt liv så är jag så lycklig eftersom jag själv haft en dotter som kämpat järnet genom en skola som aldrig gav henne det hon behjövde. Jag har själv så när som på kämpat livet ur mig som mamma - för att hjälpa men vad hjälper det när det är en rektor utan hjärna och hjärta? Vad hjälper det när samhället inte kan ta emot och hjälpa alla vårdsökande? Vad hjälper det när en region har 14 månaders väntetid för barn till psykiatrin?

OCH inte minst - kommer världen NÅGONSIN att bli en bättre plats så länge vi själva väljer att sprida hat? Du kanske hatar andra, du kanske tycker alla är idioter, du kanske tycker att du skulle kunna göra allt själv så otroligt mycket bättre, du kanske tycker att DU är i varje fall inte än så dålig människa. Men let me tell you - Det är inte annat än HÖGMOD!

Om du hatar andra för att de hatar tror du då att någon väg finns ut?

Prova för en månad att bara sprida positiva saker så ska du få uppleva något som är miljoner starkare och ger dig mer välmående än det du känner när du sprider hatet - Nämligen KÄRLEK!

Man behöver inte ge upp principer och åsikter för det vilket många verkar tro? Du kan nämligen få NYA insikter, NYA principer och åsikter. Du kan fortfarande reagera och tycka - men med kärlek.

Visst - det kan vara väldigt skrämmande att behöva överge det man stått för i många år, man få kanske till och med överge sin identitet - men jag lovar!! Det blir oerhört mycket bättre, roligare, trevligare för alla inblandade att se livet med kärlekens ögon!

Been there, done that!

Eder Moms

 

 

 

 

 

 

5. mar, 2019

Egentligen har jag hela mitt liv, ända sedan små små barnsben hyst ett intresse för att vara förutseende, planerande och organiserande. 

Det är något av det roligaste jag vet. Jag har det i min personlighet men också inspirerad av mammas förutseende natur.
Blev det strömavbrott – det första mamma gjorde var alltid att tömma upp vatten i badkaret och fylla kastruller, tillbringare och hinkar med vatten.

Det gjorde hon alltid. Jag lärde mig snabbt den proceduren. Vi bodde längst ner i en lång backe - så vi hade självtryck på vattnet en stund längre än andra hushåll längre upp i backen.
Sällan behövde vi vattnet – men det kunde vi ju inte veta innan.

Vi hade spritkök som vi fick använda ett fåtal gånger. Det var spännande. Vi hade väl egentligen aldrig någon riktig faktisk kris, men ändå.

Jag lekte ”kris” eller ”nöd” när jag var liten. Det var utmanande att låtsas att det var fattigt och knapert och försöka att klara sig.

Jag fick gamla lakanstrasor av mamma som jag fick tvätta som låtsastvätt. Jag skrubbade i iskallt vatten (för kallt skulle det ju vara) och knådade och bankade som jag sett att man gjorde i fattiga länder. Älskade den leken.

Under åren har jag haft ett stort och ökande intresse för att förbereda.
Jag blev vansinng och förtvivlad när man började ta bort våra beredskapslager. Hallåååå? Hur dumma och naiva får man vara?
Resonemanget att världsläget inte kräver det nu….Hur tusan kan man veta om till exempel en solstorm kommer som slår ut ALL och då menar jag ALL el!!

Ingen blev lyckligare än jag när MSB s utskick i brevlådan kom : "Om krisen kommer."
LÄS DEN!!

Jag jublar än idag över experiementet ”Nedsläckt land” som började sändas i tv. Finns även på svt play.
SE DEN!

Jag är INTE den som väntar, chillar, tar det lugnt, avvaktar. Jag agerar-direkt.

Hellre för mycket än för lite, hellre ha mer på lager än vad som behövs... jag menar, vad kan hända? I värsta fall överlever jag…?
Jag kallar mig inte ”överlevnadsexpert” – absolut inte! Jag är inte heller en ”prepper”*

Men jag har vad jag vill säga en rejäl kunskap och en stor skopa förnuft och förutseende tänkande och jag noterar väldigt mycket som jag förstått att andra inte gör.

Sålunda bygger jag på min redan existerande krislåda och jag hoppas verkligen att alla tänker vad som KAN hända! Vad som ligger utanför vår kotnroll och hur totalt lamsalget samhället blir vid t.ex. ett ströämavbroot.

Vänta inte! Förbered! En dag kommer du att vara glad att du gjorde det! ELler dina barn!.

Hör du till den generationen som  slår bort det och säger: Äh - onödigt!?!

Jag säger bara: SE "Nedsläckt land"

Innehåll i en krislåda? Här kommer lista:

 • Vevradio med möjlighet att ladda mobil
 • Vevlampa
 • Spritkök
 • Bränsle  till spritkök
 • Nödfiltar (i tunn folie)
 • Vattenreningstabletter
 • Vattenreningsutrustning
 • Tändstickor
 • Tändstål
 • Kniv
 • Multi-tool
 • Vattendunk
 • Första hjälpen kit
 • Mat - både konserver och torrmat som blandas med vatten
 • Mediciner - aktuell medicinering samt alvedonm alsolsprit

Mat att ha hemma alltid: Torrvaror som pasta, ris, gryn, mjöl, konserver, neutral olja t.ex raps, torrmat/nödmat som blandas med vatten

Eller titta här: https://civilbutiken.se/produkt/krislada-stor/

Dumt att uppfinna hjulet på nytt eller hur?

Bild från svt "Nedsläckt land".

 

23. feb, 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så hade jag levt
I tron att
I förhoppningen att
den naiva lilla tron på att kanske denna gång

Långt om länge
gläntade jag på den lilla, lilla dörren

Lät ljuset med yttersta försiktighet
Långsamt få fylla det innersta

Snubblade, föll tillbaka

Reste mig igen
försökte och försökte

Den lilla lilla spirande tilltron
Som längesedan var borta

Kom sakta åter till liv

Så rädd, så darrig
så vingklippt

Och så 
rämnade åter det lilla som grott

Den här gången

öppnar jag inte igen

29. jan, 2019

Vabruari Filip och Fredrik

Januari – årets fattigaste månad lider mot sitt slut. Även i år var det mycket månad kvar i slutet på pengarna - men klarade det denna gången också. Men sen kommer ju Vabruari…årets sjukaste månad. De som har barn i den åldern -  får vabba. Även detta ger mindre i plånboken.
Så är det Mars – då det ska tas igen det som inte kunde köpas de två första månaderna så där blir det skralt. April har knopp i håret och är någorlunda lugn. Maj och juni börjar det hända saker igen . Semestrar ska betalas, barnen tar studenten….Juli, Augusti någorlunda lugna , semestersättningen jämnar ut det lite, meeen cdet är ett bedrägligt lugn för i Augusti kommer alla räkningnar. Företagen som skickar räkningarna har ju också haft semester! September – här tas augusti igen, sen är det bara oktober som är lugnare…såvida inte man bokar Höstlovssemestern och sen är det dags för julinköpen igen. Kontenta: April och Oktober är man i bästa fall stadd vid kassa.

Filip och Fredrik kommer inte till galan för de är ”sura” för att de inte fått fler nomineringar. Men för i h.vete? Snacka om att ha höga tankar om sig själva.
I got news for you boys – jag är sur för att jag fick cancer!!! Put life in some perspective!
Så jädra bra är ni faktiskt inte! Deal with it!

Sen undrar jag: Vad händer med alla kläder som inte blir sålda? Alltså det är en sån där grej som jag fnulat på i många år. Skickas de till textilåtervinning? Skänks de till second hand? Skänks de till insamlingsorganisationer som skickar dem vidare utomlands?
Alltså…jag undrade så till den milda grad att jag frågade i två skilda större klädaffärer – och personalen hade ingen aning!

De verkade inte ens ha reflekterat över det! Ja hörrni vart tar de vägen?
Någon som arbetat i klädaffär så ni vet?
Om de inte skänks till insamlingsorganisationer – så borde de göra det, tycker jag.

Jag har nu för övrigt testat att detoxa mig såtillvida att jag kört med Aleppotvål som schampoo ett tag. Håret blir mjukt och lite ”lättare” men mycket torrare och risigare. Oavsett s.k. surskölj eller inte.

Jag har provat ättika istället för sköljmedel i tvättmaskinen ett par gånger och det var ingen hit! Det luktade…..spunk.
Ska prova igen med lite eterisk ekologisk olja - citron - tillagd.

Jag har loggat ut från Facebook – alltså varit inaktiv i snart en månad. Helt okej faktiskt. Av ren vana tog jag telefonen i början och skulle ”kolla ” FB men det var ju inte värre än att jag sa: - Javisst ja – och lade ner den igen. Jag tyckte helt enkelt att det tog för mycket tid och uppmärksamhet. För övrigt verkar det vara på nedgång tycker jag. Mindre och mindre uppdateringar från vänner.

Och vet ni – en riktigt läskig sak - som vi verkligen behöver vara uppmärksamma på. Flera av mina nära (både kolleger och familjemedlemmar) har berättat att de i telefonsamtal sagt vissa namn på saker eller affärer. Sedan har det dykt upp annonser på exakt dessa saker i deras flöde – trots att de inte själva har googlat på det.

Konkret exempel: Det pratades om att man ”-Köpt en kattmatta som tar bort kattsand och att man gjort slime”. Annonserna på kattmatta och egengjort slime, dyker upp som ett brev på posten.

Konkret exempel: -”Vi ska till Lindex och Stadium”. Annonser på Lindex och Stadium – kommer omgående.

Kontenta! Storebror är stor, listig och läskig. Tränger sig in och påverkar utan att vi märker det. Taligenkänning på hög nivå. Be ware.

 

2. jan, 2019

Där står de. På hyllan på mitt rum på jobbet. Affirmationskort.
Innan jul bytte jag till kortet ni ser på bilden.
Föga anade jag att just de orden skulle få en signifikant betydelse - efter jul.

- Du som är så positiv, säger de.
Jag positiv? Konstigt. Jag skulle kalla mig själv ganska negativ?
Däremot skulle jag beskriva mig som envis och motvalls. Om någon säger att det inte går – då ska jag banne mig visa att det går visst! Kanske mest för att visa för mig själv.

- Du är så otroligt modig, säger de.
Jag, modig? Kanske det...jag räds inte mycket faktiskt – men denna gång svek mig modet.

Jag har väntat i flera år efter cancertraumat – innan jag kände mig mogen att ens tänka på och allra minst anmäla mig för plastikrekonstruktion av bröst. 3 års kö. Jag stötte, blötte, läste, diskuterade. Med specialister. Bad om second opinion.
Pratade med vänner, pratade med drabbade, pratade inte minst med min sambo.
Diskussion och klinisk bedömning med två superspecialister som bedömde att det enda som skulle fungera för mig - var lattisimus dorsi - ta en bit av ryggmuskeln och vika fram till ett bröst. Kroppseget material. Inget annat rekommenderades på mig och min sargade kropp.
Efter nästan tre år – så äntligen (!) fick jag tid.
De ringde veckan innan jul. På måndag. 7.e januari - sa de.

Då bröt stora helvetet löst. Inom mig. Nu var det plötsligt dags! Nu var det antingen eller!

En mastodontkris kom inuti och som om det var nog började folk runt om mig tycka hit och dit. Det behövde jag….INTE! Jag var långt låååångt nere i det där svarta som kan bli så klibbigt, jobbigt och tungt. 

Kirurgen ringde upp idag. Bollade frågor som behövde besvaras.
- Ja, det ÄR en risk!
- Jag kan inte garantera att det inte blir infektion.
- Din största risk är inte att det blir dålig rörlighet - det är att få proppar!
- Det är ingen operation för att avgöra liv eller död - det är en självvald operation.
- Känner du tveksamhet nu så ta en vända och tänk till en gång till om det är värt det! Vi kan inte göra så stort bröst och det kanske till och med blir så litet att det ändå inte blir "bra".

Jag studsade till på det där sista. Tveksam? Vaddå tveksam? Jag är väl inte tveksam?! JAg har ju väntat tre år med ett mål - att få känna mig hel i kroppen!
Ett obehag, som börjar någonstans i solar plexus. Jo...kanske är jag det? Jo....jag kvider i telefonen, jag måste tänka mer. Men de vill ha svar idag.

Och nu – idag - i samråd med specialistkirurgen, min sambo och min svägerska som är läkare - har jag bestämt mig – för att…..INTE göra operationen. Inte nu i varje fall.Det skulle ju bara bli ett litet bröst – eftersom jag inte har så mycket ”material” att ta av. Inte för att jag är ute efter att se ut som Dolly Parton – men – så mycket risktagande och besvär för så lite – det känns liksom inte värt det.
Kom fram till att det är för mycket risker – gentemot vad jag får ut av det. En större operation i kombo med de komplikationsrisker jag har: Bland annat genetiskt ökad risk att få blodpropp (APC-resistens), infektionsrisk (jag var myyycket dålig i rosfeber) och risk för försämrad rörlighet – Gör att JAG -  väljer att avvakta. 

Min kära sambo och min kära svägerska som idag konsulterats - Stödjer mig oavsett vilket beslut jag tar, säger de. Så skönt att veta det stödet!!

På något sätt känns det som att jag för första gången i livet vågar välja – det som jag i första hand tänker på är bäst för MIG!!!!  Och vila i det beslutet!! Har jag inte gjort det innan – blir nästa tanke. Nja – det är faktiskt frågan. Jag har en förmåga att alltid prioritera alla andra framför mig själv.
Inte pga vad andra tycker,  inte pga andras inflytande - ICKE!!! Utan för att JAG efter diskussion idag - har kommit fram till, efter moget överevägande att just detta, just nu - är inte rätt.

Kanske var jag tvungen att processa mig igenom alla dessa år av väntan och vånda – för att kunna vila i mitt eget beslut - nog för att låta bli? För då har jag i alla fall känt att jag faktiskt har vänt och vridit, lyssnat på specialister och second opinions – vägt för och emot – och vet nu att mitt beslut är mitt - och det är välgrundat!?!

Det är i sanning inte bara cancer och sedan är det klart och life goes on…nä du.

Saker skall genomgås, genomlidas, tänkas på, vägas för och vägas emot, beslut skall tas – många gånger enormt svåra och tunga. Inte bara sådant som handlar om vilka kläder jag ska ha idag…..utan betydligt mer livsavgörande beslut. Beslut som påverkar inte bara mig utan min familj, mina kära nära och framförallt MIG!

Det här är inget snabbt, ogenomtänkt, förhastat beslut. Vare sig att göra operationen eller inte.

Och alla ni som "tycker" - lägg ner! Ni agerar utifrån er egen ångest. MITT LIV, MITT BESLUT!