17. sep, 2017

Text

Jodå, nu har det gått några veckor igen...för jag har nämligen varit på cancerrehab på Vidarklinikern i Järna.

Ingen tv, ingen radio och ingen mobil i huset. Ska man prata i telefon görs detta utanför huset. I början kändes det lite....märkligt. Men ganska snart insåg vi - 5 st i min grupp alla med olika cancerdiagnoser - att det var väl valt. På Vidarkliniken finns nämligen ett lugn och en frid som är.....obeskrivlig. Man blir "detoxad" från vår hetsiga vardag som är fylld av intryck och saker som stressar en och pockar på ens uppmärksamhet. Här är VILA - LUGN - RO, ledord för oss patienter.

Vi var alla otroligt trötta färsta dagarna. VArför? Jo - för att här slappnade vi av så till den grad att vi kände hur trötta vi faktiskt var.

Själv är jag inte van att jobba mer än 50 eller 75%. så dagarnas schema var lite mastigt. Men oerhört nyttigt!

Vi fick förmånen att i grupp jobba med psykolog, sjukgymnast, sköterskor, målningsterapi och eurytmi (ett slags mjuk gymnastik) och samtal.

Vi blev oerhört tajta i gruppen vi 4 tjejer och en kille. Och så fantasitskt skönt att få höra - från dessa medmänniskor - att de mår och upplever samma sak som jag. Matthet, trötthet, värk, sömnproblem och minne som en guldfisk - d.v.s. väldigt dåligt minne!

Vi hade roligt och skrattade ljuvligt mycket när vi lärde oss att skicka runt bollar till varandra enligt ett visst mönster för att få upp koordinationsförmågan, samtidigt som vi gjorde steg i ett annat mönster.🤪

Jag har fått oerhört många livsviktiga insikter - i princip en varje dag under min 12-dagarsvistelse. Bland annat - att det inte hänger på hur mycket jag VILL eller inte vill kunna arbeta eller göra saker. Det är kemiska processer i min kropp efter cellgifter och mediciner och då framförallt i levern- som gör att jag mår som jag gör. Det har inte att göra med att jag skulle vara dålig på att kämpa.

Och en annan insikt - Det handlar inte om att jag ska "komma tillbaka". Det handlar om att jag ska KOMMA VIDARE.

Hela bygden runt Järna andas miljömedvetenhet, ekologi, biodnyamiskt back to nature. Vidar har ett eget vattenreningssystem innan vattnet rinner ut i Östersjön - bestående av flera olika dammar. Nära till havet, vacker natur.

Det som jag dock mest slås av är att all personal på kliniken utstrålar ett otroligt lugn och en ljuvlig värme. De bryr sig. De tar sig tid och HAR tid. De uppmanar oss att ringa på patientklockan om de är nåt. - Dra dig inte för att ringa på oss! säger de.

Vi får gott om tid att prata med läkaren. Mår vi dåligt, är ledsna och vill prata - om så mitt i natten- så är det bara att ringa på sköterskan. Som kommer. Pratar. Pysslar om.

Vi får underbara omslag av örtbladningar som definitivt inte är hokuspokus - utan ren och skär visdom - som vi visste redan för flera hundra år sedan. Att ta vara på det naturen ger - för att läka. Lavendel fotbad, salviaté, röllekaomslag.....

Fick höra att folk på allvar tror att Vidakliniken drivs som en sekt. Ja jisses.

Allas eder rehabiliterade moms.

 

Bild från SvD.