4. apr, 2018

Nya ord!

I den samtida utvecklingen måste ju även jag bidraga med nya ord till vårt svenska ordförråd.

Förpackningsraseri – den känsla av kraftfull frustration som uppstår när man inte kan öppna förpackningar företrädesvis smörgåspålägg som skinka,  där man skall kunna dra i ena hörnet. Ett hörne som aldrig finns. Eller Öppna ett kaffepaket genom ett ”lätt dra utåt” – som alltid slutar med saxanvändning. För att inte tala om tvättmedelspaketet som är stansat så fint – men ALLTID spricker upp lik förbaskat!

 

Aktivitetspanik – Den panikartade ”måste-göra-något-hela-tiden-kan-inte-bara-vara” företeelse som uppenbarligen existerar och växer.
På lediga stunder – mobil upp.
På semestrar – Vi MÅSTE ju åka utomlands eller iväg med husvagnen eller äventyrsresor eller aktiveter – kan absolut inte bara vara i tystnad/lugn/ro för då känns det obehagligt för då kan man TÄNKA och till och med KÄNNA, Gubevars.

 

(att) Mobila – Att använda sin mobil på alla nödiga och onödiga stunder. Så fort en sekund blir över åker mobilen fram. Man måste ju i all sin dar ”nätverka” och vara ”social” och ”ha koll på”. För TÄNK vad som händer om man INTE har det…..

 

Digitaliseringsfrälsning – Den övertro som finns på att det digitaliserade samhället hela tiden skall underlätta, öka tillgängligheten och vara tidsbesparande. När det i själva verket kräver mer tid – att t.ex. komma fram rätt till rätt person i telefon, blir mer omständigt att få den hjälp man behöver och tar mer tid att uträtta sina ärenden.
Och bara så där i största allmänhet – vad gör vi med den eventuella tidsbesparingen vi eventuellt får – eventuellt? Ja inte tusan använder vi den för att ”bara vara” och vila! Nä – den lilla tiden skall användas för att trycka in ännu mer aktiviteter eller för att mobila ännu mer.

 

Beslutsimpotens – Den uppenbara oförmåga bland många av dagens vuxna  - att kunna ta beslut. Det skall ältas, vändas och vridas – om så i timmar- om något som egentligen kunnat tas beslut om efter 10 minuters diskussion. Gud förbjude att man som ensam person står bakom ett beslut!

 

Dokumentationstyranni – Allt skall dokumenteras. Allt MÅSTE dokumenteras. Sen att administrationsbördor växer till orimliga gränser och stjäl egentlig arbetstid….– det bara ÄR ju så. Och att sedan ingen efterfrågar eller bryr sig om alla dokumenten. De M-Å-S-T-E ju finnas.

 

Åsså slutar vid med:

Momsen - Icke att förväxla med den skatt på varor och tjänster som vårt land har. Momsen är en bloggande snart 50-årig galning som skriver det hon tycker.

 

Allas eder högvälborne Moms