2. jul, 2019

You are being watched! Inbilla dig inget annat!

Watch out – du är övervakad!

Trodde du att du har inaktiverat Googles möjligheter att kontrollera dig och dina aktiviteter på din mobil? Har du inaktiverat platstjänster ”ploppen” och kanske raderat historiken automatiskt på vad du googlar på och trott att du ”säkrat” övervakningen på det viset?

Långnäsa! Det är mängder av mer information och övervakning. Määäängder min vän.

Undrat varför det kommer upp förslag i ditt flöde på facebook när du bara varit ute på internet och googlat på något?? Har du också märkt att om du säger ett ord i t.ex. ett telefonsamtal eller sms – så dyker det upp annonser på det du sa?

Köpte ny mobil för tre veckor sedan och passade då på att gå in och lusläsa och luskolla alla registreringar. Here´s what I found:

Jag började med själva mobilen. När man startar ny mobil skall den ju registreras med ett google-konto.

Under inställningar i mobilen– inaktiverade jag:

Aviseringar- jag bockade ut samtliga aviseringsmöjligheter utom messenger och mail. Sen fanns det en möjlighet till under detta – nämligen ”Avancerat”. Där under fanns ytterligare alternativ att ”blockera” eller tillåta” aviseringar.

Sen kan man ju då gå in under ”Appar” – och göra i princip samma sak fast mer avancerat.

Här börjar jag förstå att man kan inaktivera samma sak flera gånger på flera olika ställen och bara för att du tror att man inaktiverat något så är det inte säkert att det är inaktiverat för du måste göra det på andra ställen också!!

What´s app – inkativerar jag – ”Är jag säker?” för om jag gör det som kan det faktiskt möjligen orsaka fel i andra appar också….Hell yeah! Jag är säker!!

92 stycken jag jag säger 92 !! stycken appar finns i denna min lista. Och då är jag ändå ingen app-älskare som laddar ner appar hit och dit!!!

Samsung Cloud måste man ju ha!! Eller….? För tänk om…tänk om du blir av med din telefon eller dina lagrade saker….

Man skulle ju kunna tänkta sig att man regelbundet själv säkerhetskopierar sin telefon också men…..njaääääeee? eller…..Cloud är givetvis kopplat till mitt Samsung account…hmmm

Och tääänk vad jag kan få tillgång till om jag registrerar mig – tillgång till olika teman och olika superdupermegamaxade inställningsmöjligheter och fan och hans moster!!!

Platstjänsterna – nej jag vill inte att någon ska kunna se var jag är eller har varit utom när jag själv vill.

Okej – vi gå vidare med att logga in på googlekontot – inte samsungkontot alltså utan googles!

”När du loggar in på google-kontot kan du visa och hantera dina uppgifter, aktiviteter, säkerhetsalternativ och sekretessinställningar så att DU FÅR UT MESTA MÖJLIGA AV GOOGLE.”

Notera! Det vill säga – om du inte gör detta så kommer du att hamna i ett sämre läge – säger dom alltså. Säger dom. Det är innebörden. Men hur är det egentligen?

 Googlekontot. Du kan logga in med e-post …för vad var det nu igen för mailadress och lösenord jag registrerade när jag startade min nya telefon. Jag har ju ett g-mailkonto där ju…..

Å så enkelt !! Jag kan logga in med mitt mobilnummer också!!! Puh. Men vänta nu – de har redan här kopplat mitt mobilnummer till mitt konto….

Börjar med ”Sekretess och anpassning”.
Anpassa upplevelsen på google – när du surfar på internet ” ….alltså genom att visa data…(hmm för vem) och välja vilken aktivetet som sparas. Jag vill inte att mina ”AKTIVITETER SKA SPARAS!

Webb och appaktivetet – ”pausas”. ”Sparar din aktivitet på googles webplatser och i googles appar” – står det. Jag kan här även gå vidare till att ”hantera historik” och välja om historiken skall sparas eller raderas.

Okej---andas. Hur många vet om detta? Hur många bryr sig att ta reda på detta och hur många klarar av att vara IT-specialist för att luska reda på och finna alla vägar för att inaktivera och avregistrerar?

Det här är läskigt hörrni! Läskigt på riktigt!!

Jag kan också ”visa alla aktivitetsinställningar”.

Platshistoriken – pausad. Även här kan jag gå vidare och ”hantera historiken”.

Röst och ljudaktivitet – pausas. ”Spelar in röst och ljud i googles tjänster för att ”förbättra taligenkänningen….”. Jag kan ”hantera historiken” ävn här.

Sökhistorik på youtube – samma här samt hantera historiken.

Visningshistorik på youtube….

Du fattar. Google har armar ut som ett jävla neuron i mängder av ”co- operatives”.

Aktivitet och tidslinje – för du kan ju hitta tillbaka till det som du ”sökt efter, läst och tittat på”.

Tidslinjen – se var du har varit och när.’

”Saker jag skapar och gör….”

Automatiska förslag på annonser – för att ”google ska kunna ge mig mer relevanta annonseringar” – jotack.

Automatiska förslag på vad jag ofta söker på- på internet – i helsicke heller.

Regelbunden diagnostik till Samsung – för att kunna ge mig en bättre användarupplevelse – in my ass.

För att alldeles säkert göra det svårare för mig att avregistrera mig- måste jag bekräfta varje avregistrering med tre knapptryck på ”pausa” och dessutom får jag läsa varje gång – är du alldeles säker ? JA för helvete!!! Dessutom riskerar jag att gå miste om ”relevant information” när det gäller annonser och förslag.

Det heter ju bara PAUSA för gu bevars du kan ju vilja komma tillbaka! Det heter inte avsluta.

Varje gång får jag enligt GDPR också välvilligt veta att ”det är bara du själv som kan se denna information”. VAD för information Google? VAD exakt är det jag själv BARA kan se?!?!

 

 

 

Eder omskakade moms