6. sep, 2019

Skithonung och 10 frågor till Momsen av Hervor

Har nyligen blivit varse om honungslögnen. #ica. 

Honung är ett av de livsmedel som det fuskas mest med i Europa. Honung är dyrt och ganska komplicerat att producera, medan socker och vatten är billigt. Det vanligaste sättet att fuska med honung är just att tillsätta socker, majssirap, vatten eller citronsyra.

Det är tyvärr inte ovanligt att biodlare matar sina bin med sockerlag för att de ska producera pollenfri ”honung” eller att honungen ultrafiltreras för att dölja pollenrester och därmed ursprung.

Det finns även honung som innehåller antibiotika, då man på vissa ställen i världen gett bin antibiotika för att kunna överleva bättre i områden där de inte lever naturligt.
För att honung ska få kallas honung måste den vara fri från tillsatser.

Här följer olika sätt att testa om det är äkta honung:

  • Läs på etiketten. Den enda ingrediensen ska vara honung

  • Några tecken på att din honung inte är äkta vara är om den skummar, skiktar sig, har klumpar i sig (att honung kristalliserar sig är däremot normalt) eller är väldigt rinnig.

  • All honung är flytande, men med tiden så stelnar, eller ”kristalliseras”, den till en substans som påminner om socker. Om du köper en burk honung som redan är kristalliserad är den ren. Om din honung är flytande kan du vänta några dagar för att se om den stelnar eller kasta in den i frysen för att snabba på processen. Om honungen aldrig kristalliseras är risken stor att det är uppblandad honung.

  • Ta en matsked honung och lägg den i ett glas vatten. Om honungen löses upp är den inte ren. Ren honung bör hålla ihop som en massa när den sätts i vatten.

  • Ta lite honung och blanda den med vatten. Placera sedan fyra eller fem droppar vinäger i lösningen. Om den blir bubblig kan honungen ha blandats med gips. Fattar du!?! GIPS!!! Helt galet!!

  • Ta lite honung på en sked och låt den sedan falla från skeden. Honung med hög vattenhalt faller snabbt. Mogen honung av hög kvalitet kommer stanna på skeden och falla väldigt långsamt.

  • Tänd en tändsticka och försök bränna lite av honungen. Om den tänds och brinner är den ren. Oren eller lågkvalitativ honung innehåller ofta extra vatten som förhindrar att den brinner.

  • Om du har jod hemma tar du lite honung, blandar den med vatten och lägger till några droppar jod. Om lösningen blir blå har honungen blandats upp med någon typ av stärkelse eller mjöl.

  • Ta en bit gammalt, hårt bröd och sänk ner den i honungen. Om brödet efter tio minuter fortfarande år hårt så är honungen ren. Om det finns mycket vatten i honungen kommer brödet mjukna.

Insåg att vi köpt detta billiga "klegg" i tron att vi gynnar inhemsk produktion men det finstilta skvallrar om att det är "icke-EU-länder" det kommer från...det där kletiga.
Nä från och med nästa honungsinköp blir det äkta svensk honng!

Och som avslutning idag kära läsare: 

10 frågor till momsen ställda av Hervor.

 

1. Vad älskar du mest att göra?

Plocka svamp, baka och vara med familjen. Måste man svara med bara ett alternativ här….?

 

2. Vad avskyr du mest att göra?

Rensa duschavloppet

 

3. Vilken är den mest överskattade artisten?

Ja det blir två det – Bruce Springsteen och Håkan Hellström

 

4. Vilken är den mest överskattade hiten?

Born in the USA ( som spelas på tre toner om och om och om igen – stackars Bruce så påhoppad han blir här)

 

5. Har du någon livsdröm?

Ja absolut, bland annat drömmer jag om att bli författare och kunna försörja mig på det

 

6. Vad är det bästa du gjort?

Köra rally! Jisses vad kul det var!!!

 

7. Bästa låten?

Men alltså nä…kan inte välja bara en…omöjligt…

 

8. Kan du nämna en företeelse du ogillar?

Folk som har högmod. Alltså tror att de är så mycket bättre än alla andra och ”minsann sköter sig bättre än andra”.

 

9. Det sämsta du gjort?

Oj…finns mycket men tror det blir att jag puttat en kompis när jag var barn, så hon trillade och slog sönder sina nya jeans.

 

10. Bästa affären?

Ehh…man KAN bara inte svara med en sak på de här frågorna …det är fuuuusk.

Okej – jag väljer två då: Rekoshoppen www.rekoshoppen.se

och Stallqvarn - båda i Jönköping. Rekoshoppen ligger fysiskt på M2 Center Euorstop och har även internetförsäljning. Fantastiskt mycket bra, ekologist och fint! Stallqvarn är en supermysig kombinerad antik, loppis och affär som säljer så mycket underbara fina saker!! Ligger uppe i Dunkehalla.

Kram till er alla från eder Moms