9. aug, 2020

Högmod

Är det något jag verkligen mår illa av så är det högmod.

När en person tror - alltså på allvar tror - "Jag är faktiskt bättre eller på en högre nivå än andra!".

För mig är det fullkomligt obegripligt hur man faktiskt lever med den övertygelsen och här är det främst två argument som stör mig extra mycket. Det ena är att "-Jag gör minsann rätt för mig och ingen kan klaga på mig" och det andra är "Jag är minsann ingen ingen "syndare".

Finns någon enda människa som på fullt allvar kan påstå att de ALDRIG har "syndat" i den bemärkelsen - gjort något som är fel. Och då räknar jag in tankar, handlingar, ord och även sådant man inte gjort fast man kanske borde.
Skulle du då - lilla ynkedom till människa - aldrig aldrig ha tänkt en avundsjuk tanke, aldrig yttrat ett ord som sårat någon, aldrig låtit bli att hjälpa någon som du absolut borde ha hjälpt, alltid tagit upp allt du borde i deklarationen, aldrig gjort en enda trafikförseelse om det så bara är att inte stanna tillräckligt vid stopptecken...ja som ni förstår kan listan göras mycket mycket lång och jag vågar påstå att inte en enda av oss kan komma undan att ha gjort fel - oavsett om du nu kallar det synd eller inte. 

Så det där "minsann-påståendet". Jag har minsann alltid skött mig, jag har minnsan aldrig.....

Alltså jag kräks!! Menar du på fullaste allvar att du därmed är bättre än "andra". Att du sköter dig bättre, att du därmed är värd mer eller vadå? Det är väl snarare en självklarhet att försöka sköta sig? Sluta sätta dig själv på en piedestal!!! Inför Gud är vi alla lika - kom i håg det.

Och att överhuvudtaget tro sig om att vara mer värd än den som har annan hudton, den som har annan kultur, den som har annat synsätt än du själv har - vittnar bara om en sak: Hur fattig du är i din själ och i ditt hjärta. Visst kan man ha olika åsikter - men det berikar ju vår värld!

Den du ser ner på eller ser som mindre värdig, som du ser som mindre existensberättigad, som du ser som belastande i vårt samhälle, som minsann inte "sköter sig så bra som du gör"....Har lika mycket värde som DU!!! Du med ditt torra hjärta.

P.S Och nu när jag efter några timmar efter att ha publicerat detta, sätter mig med en bok - råkar jag slå upp en sida som precis handlar om det jag skrivit om! Därför ser jag mig tungen att fortsätta inlägget :

"Felet med världen är att när vi människor är oförståndiga är vi så tvärsäkra på allting - och när vi är kloka, så är vi så fulla av tvivel" - Bertrand Russel

"De som tror att de vet allt har ingen möjölighet att upptäcka att de inte gör det" - Leo Buscaglia

Jag läser om en person som upplever att han träffar iditoter överallt. Alla är idioter. Alla är idioter just för att han anser att han är såpass mycket smartare än de. Han kunde vädret bättre än meterologer, han kunde trafikplanmering bättre än trafikplanerare, han kunde ekonomi bättre än alla som handhar ekonomi och han kunde all politik bättre än alla politiker. Allt kunde han bättre.

"-Idag möter jag inga iditoer längre, i varje fall inte så många, säger Christer och skrattar. Och det beror inte på dem. Jag insåg till slut, efter en lång process att livet är så mycket mer än iQ. Och att det finns så många olika IQ. Dessutom, Kan du till exempel klargöra för mig hur konsekvent tänkande kan förklara kärleken mellan två människor? Eller hur hoppet fortfarande kan existera när förtröstan borde vara borta? Hur ska logisk skärpa kunna hjälpa till när tårarna rinnger ner för mina kinder och hela min kropp är fylld av rädsla?

Är verkligen mina slutsatser, tankar och upptäckter det som betyder mest?

Så står det i boken jag läser. D.S

Allas eder moms