17. aug, 2020

Det här med kristendom

Innan du börjar läsa vill jag betona att det jag skriver inte är för att ställa kristendomen som sådan i dålig dager. Det är mänsklighetens behandlade av och förvridande av kristendomen som jag beklagar.

Jag blir så innerligt och djupt ledsen när jag tänker på hur mänskligheten har förvrängt Kärlekens budskap på tusen och ett sätt. Vad har människan ställt till med i kristenhetens namn ?!!

Allt från avrättningar i Korsriddarens utvalda specialuppdrag till krav i hemförsamlingen på sätt att vara, sätt att tro, sätt att se ut och agera.

Jag blir så djupt omskakad och berörd när människor som är svaga, fattiga, utsatta, sjuka utnyttjas i kristenhetens namn.
Jag grät våldsamt av vrede när jag såg ett tv-program om en amerikansk pastor som påstod sig bota sjuka. Det visade sig att han senare utnyttjat och fejkat att en dam som satt i rullstol kunde gå. Att en pojke som hade en CP skada plötsligt var helad.
Jag skakade och darrade och knöt händerna när jag såg hoppet i de sjukas ögon – och när pastorn samtidigt skickade runt en insamlingskorg - för i den upphausade stämningen över de som blivit helade – uppmanades åskådarna att skänka pengar. För då kunde fler bli helade. Jag mådde verkligen fysiskt illa!

Jag tänker på korsriddarna. Alla som dödat i kristendomens namn. Brutalt, hänsynslöst. Precis som i andra religioners namn.

Jag gråter över hur mänskligheten valt bort kärleken och missbrukat Guds skapelse så att vi förgör oss själva.

Jag har själv upplevt och är så ledsen över hur en frikyrkoförsamling där jag tidigare bodde – hade oskrivna regler för hur man skulle vara, klä sig och bete sig.
Det var absolut inget man ens reflekterade över.
Man var nog helt övertygade om att man betedde sig ”rätt”.
Men speciellt en familj som var gemensam bekant till mig och min exman – betedde sig illa mot mig efter skilsmässan.
Tack och lov fanns andra med stora och äkta generösa hjärtan i församlingen, som verkligen visade kärlek. Bland annat min tidigare grannfamilj. 

Det är så oerhört sorgligt att kyrkan – både svenska kyrkan och frikyrkor - förlorar människor på grund av att man förvrängt tron - som egentligen är mycket, mycket enkel. Det stavas k-ä-r-l-e-k. 

KÄRLEK!

Då talar jag genom tiderna och jag generaliserar inte! Det finss många, många "äkta" kristna. Många, många äkta församlingar! Men jag har alltså egen erfarenhet av hur personer väljer bort det kristna - därför att personerna man umgick med - var uppenbart...oäkta och "spelade en teater" och _säkerligen pavsiktligt- visade upp "Så här ska du vara för att vara med oss i denna församlingen - annars är du inte äkta kristen". Jag gråter över detta.

Jag vet några personer och tror att det är flera, som avsäger sig dagens kristna tro på grundval av historiskt missbruk av densamma.

Det är så oerhört tragiskt att den enskilda människan avfärdar det, inte undersöker och bildar sig sin egen sunda uppfattning och tro, utan att det låter sig färgas av vad andra säger, gör, kräver och har gjort.
Man vill inte vara ”kristen” eftersom bilden man har – är felaktigt färgad och påverkad av dåliga förebilder.
Man vill inte vara kristen – eftersom man tror att man själv måste vara som de förebilderna man har erfarenhet av och man tror att kristenheten är ”bara” detta.
Dessa personer har tyvärr, tyvärr inte fått se andra bilder av den kristna tron. Fått erfarenhet av att – det finns faktiskt andra möjligheter, andra sätt att ”utöva” den kristna tron. 

Jag bekänner mig till kristen tro. När jag säger det är det är flera som säger att: - Ja jag är också kristen.

Men ställer jag då motfrågan:

- Okej så du tror också att Jesus är Guds son och att han har dött och uppstått för dig?
Då är det helt plötsligt andra tongångar: - Nä, sååå tror jag ju inte…
Då blev det lite för seriöst och djupt men jo - man säger att man är kristen ändå. Har man då förstått vad som är kärnan i att "vara kristen" ?

Och standarden, de som tror att alla kristna faktiskt tror sig vara förmer än andra. Visst - finns säkert såna också. MEN - jag vill säga att man som kristen faktiskt insett att ....jag är verkligen inte förmer än andra. Jag är bara en människa som behöver Guds hjälp.

Konsencus:  Strunta i att vara på ett visst sätt, klä dig på ett speciellt vis, prata på ett speciellt sätt eller tro att du måste bete dig på ett visst sätt.
Du behöver inte krysta fram och visa att du är "superduper glad" jämt och en överpresterande person som heeela heeela tiden visar att du minsann är en problemfri kristen som aldrig kraschar – för vet du…livet är inte sådant.

Du måste inte vara en "duktig kristen" som klarar allt och inte tvivlar eller misslyckas. 

Det är inte så att allt är okej bara det sker i kristendomens namn.
Misshandel, utnyttjande, våld – är inte K-Ä-R-L-E-K.

 

Grunnande-momsen