21. okt, 2020

Telia och änglar

Okej hörrni - för att ni ska förstå helheten så måste jag ge er lite bakgrund.
Jag är lättlärd, älskar ny kunskap och är väldigt teknisk. Jag arbetar med digitalisering dagligen.

Jag vill åstadkomma något med det jag skriver. Så snälla dela, dela DELA!
Inte för att jag ska få läsare utan för att jag önskar att detta på något sätt ska nå styrande i Telia.

Följande är min sanna berättelse:

Arbetar hemifrån och jag insåg efter flera veckor av strul, att något var fel med vårt bredband. Och här börjar nu den veritabla karusellen.

Provar först själv att resetta, starta om router och bredbandsutrustning etc...Hjälper inte.

Ringer Telia gång nr 1 
En näpsig snärta avbryter, lyssnar inte på mig, talar i munnen på mig och talar nedsättande om för mig att "Du måste förstå att det här inte beror på fibern in..."
Jag har som sagt gjort flera åtgärder själv, och man får redan när man knappar in tonvalen vad man vill hos Telia, uppmaningen att starta om all utrustning och trycka #1 när man gjort det. Ändå talar hon myndigt om att jag måste starta om allt igen.
-Jamen det har jag ju gjort?! Ändå går vi igenom denna manualberoende snärtas oförmåga att dra egna slutsatser.
Samtalet tar 50 minuter och jag frågar redan här om det kan vara fel på Routern? Nä absolut inte! är hennes bestämda svar. Nåväl. Jag ger upp för idag.

Dag nr 2 - samtal 2.
En mycket hjälpsam man säger efter diverse information, att det är självklart att jag ska ha en ny router!! Den skickas och jag har den redan nästa dag. Samtalslängd 42 minuter.

Dag 3
Kopplar in routern . Så långt allt väl. När jag sedan ska synka routern med mina två extra antenner - så kallade "Air ties" går inte detta.
Än en gång gör jag allt jag kan. Felsöker och går in på telias hemsida för Frågor och svar. Går ej ändå.

Ringer
Samtal nr 3.
Samma snärta som sist. NEEEJ tänker jag....men orkar inte. Okej djupt andetag.
Hon kanske kan hjälpa ändå? än en gång information om vad som hänt.
Samma bemötande som sist. "-Jag skickar en länk på sms så du kan gå igenom manualen med steg för steg så hänger jag kvar i telefon under tiden".
Nåväl - Bra så, tänker jag.
Vi provar och provar, startar om, resettar...fungerar ej.
Under tiden vi pratar börjar telefonen att störas ut av ett kraftigt brus - förmodligen pga alla åtgärder vi gör och till slut så bryts vårt samtal. 58 min långt.

Samtal 4 - samma dag - då kommer jag till en kille. 

Vi gör om alla åtgärder.
Han vet till slut inte vad som kan vara fel utan konsulterar nån annan på Telia som meddelar att mjukvaran på routern kan vara fel. Okej - Killen lägger in rätt mjukvara. Fungerar ändå inte. Samtalslängd 49 min.

Samtal 5 - killen ringer tillbaka enligt överenskommelse med nya teorier och tester. Funkar ej. samtalsläng 32 min.

Samtal 6. Killen ringer tillbaka igen - nya försök - funkar ej. Jag frågar om det kanske är dags att skicka nya Air ties?? Nja, njä, alltså han vet inte. Han ska ringa tillbaka igen, men gör aldrig det. Samtalslängd 48 min

Här börjar mitt tålamod tryta rejält!!
Jag ber killens chef kontakta mig så att jag kan berätta och framförallt fråga om det verkligen ska gå till så här och behöva vara så här i det förenklade digitaliserade samhället? 
Allt snack om att man ska förenkla för kunden...och det som sägs i telefonsvararen när man ringer "Du kan ENKELT gå in på våra hemsidor och leta efter svar...." Pyttsan!!!

Jag har lagt över 7 timmar på detta och jag arbetar hemifrån så jag är extremt beroende av tjänsten som vi dessutom betalar bra för.
Telias personal har lagt minst 5 timmar om inte mer. Det kan omöjligtvis bli dyrare att skicka hem en tekniker direkt vid problem!!!

Tänk om Telia som banbrytande telefonföretag skulle erbjuda kunderna - Blir du kund hos oss får du kostnadsfritt tillgång till tekniker om du har problem?
Vår tekniker kommer hem till dig kostnadsfritt!
Jösses vilken reklam och vilket gensvar det skulle bli.


Jag tror mitt yrke till trots - att många, måååånga i vårt samhälle uppelver en frustration och hjälplöshet i digitala frågior och alltid hänvisas till FAQ, hemsidor, väntan, fel hjälp, okunniga kundtjänstmedarbetargt, att aldrig få hj'älp att allt ska vara så fruktansvärt krånglit - you name it. Och allt sägs istället vara till för att förnekla!

Om Telia gjorde så så skulle de förmodligen få määäängder med kunder.

Samtal 7 - jag sitter med fingern beredd att trycka bort samtalet om snärtan skulle svara igen.  God Gud låt mig få tala med en vettig människa, säger jag högt.
Denna gång svarar en äldre man. Lugn. Han lyssnar. Jag börjar med att säga att jag är frustrerad och irriterad. Han säger att han förstår det till fullo.
Han säger till och med: "-Det ska räcka med ett samtal från kunden. Så ska det lösas! Så här ska det inte vara!"

Jag blir perplex! Positivt perplex.

"-Nu gör vi så här" säger han, "-Jag skickar hem en servicetkeniker till dig och du behöver inte betala det.

HALLLELUJA!

Tack snälla! säger jag. - "Å det är inget Jag bemöter bara kunden så som jag själv skulle vilja bli bemött" säger han lugnt.

- Är du chef eller ängel frågar jag?

Han skrattar. Jag har varit chef, och nu har jag 8 månader till pension. - Jag tycker du ska fortsätta jobba, säger jag. 

När servicetkenikern kommer visar det sig vara så att routern inte alls blivit uppdaterad som man sagt, och när rätt mjukvara installerats så funkar det galant.
Även han säger att när man ringer Telia så kan man få ett svar av en och ett helt anant svar av en annan.

-JA EXAKT! säger jag.

Så Telia #telia - vill ni göra något mindblowing som ger er skjuts i era katastrofala omdömen på nätet - erbjud personlig hemkommande tekniker istället för dessa kunstjänstmedarbetare som inte kan tänka själva, som inte vågar ta beslut själva och som lägger ner timtal på samtal som inte leder nånstans.

Allas eder surfande Moms