2. jul, 2019

Watch out – du är övervakad!

Trodde du att du har inaktiverat Googles möjligheter att kontrollera dig och dina aktiviteter på din mobil? Har du inaktiverat platstjänster ”ploppen” och kanske raderat historiken automatiskt på vad du googlar på och trott att du ”säkrat” övervakningen på det viset?

Långnäsa! Det är mängder av mer information och övervakning. Määäängder min vän.

Undrat varför det kommer upp förslag i ditt flöde på facebook när du bara varit ute på internet och googlat på något?? Har du också märkt att om du säger ett ord i t.ex. ett telefonsamtal eller sms – så dyker det upp annonser på det du sa?

Köpte ny mobil för tre veckor sedan och passade då på att gå in och lusläsa och luskolla alla registreringar. Here´s what I found:

Jag började med själva mobilen. När man startar ny mobil skall den ju registreras med ett google-konto.

Under inställningar i mobilen– inaktiverade jag:

Aviseringar- jag bockade ut samtliga aviseringsmöjligheter utom messenger och mail. Sen fanns det en möjlighet till under detta – nämligen ”Avancerat”. Där under fanns ytterligare alternativ att ”blockera” eller tillåta” aviseringar.

Sen kan man ju då gå in under ”Appar” – och göra i princip samma sak fast mer avancerat.

Här börjar jag förstå att man kan inaktivera samma sak flera gånger på flera olika ställen och bara för att du tror att man inaktiverat något så är det inte säkert att det är inaktiverat för du måste göra det på andra ställen också!!

What´s app – inkativerar jag – ”Är jag säker?” för om jag gör det som kan det faktiskt möjligen orsaka fel i andra appar också….Hell yeah! Jag är säker!!

92 stycken jag jag säger 92 !! stycken appar finns i denna min lista. Och då är jag ändå ingen app-älskare som laddar ner appar hit och dit!!!

Samsung Cloud måste man ju ha!! Eller….? För tänk om…tänk om du blir av med din telefon eller dina lagrade saker….

Man skulle ju kunna tänkta sig att man regelbundet själv säkerhetskopierar sin telefon också men…..njaääääeee? eller…..Cloud är givetvis kopplat till mitt Samsung account…hmmm

Och tääänk vad jag kan få tillgång till om jag registrerar mig – tillgång till olika teman och olika superdupermegamaxade inställningsmöjligheter och fan och hans moster!!!

Platstjänsterna – nej jag vill inte att någon ska kunna se var jag är eller har varit utom när jag själv vill.

Okej – vi gå vidare med att logga in på googlekontot – inte samsungkontot alltså utan googles!

”När du loggar in på google-kontot kan du visa och hantera dina uppgifter, aktiviteter, säkerhetsalternativ och sekretessinställningar så att DU FÅR UT MESTA MÖJLIGA AV GOOGLE.”

Notera! Det vill säga – om du inte gör detta så kommer du att hamna i ett sämre läge – säger dom alltså. Säger dom. Det är innebörden. Men hur är det egentligen?

 Googlekontot. Du kan logga in med e-post …för vad var det nu igen för mailadress och lösenord jag registrerade när jag startade min nya telefon. Jag har ju ett g-mailkonto där ju…..

Å så enkelt !! Jag kan logga in med mitt mobilnummer också!!! Puh. Men vänta nu – de har redan här kopplat mitt mobilnummer till mitt konto….

Börjar med ”Sekretess och anpassning”.
Anpassa upplevelsen på google – när du surfar på internet ” ….alltså genom att visa data…(hmm för vem) och välja vilken aktivetet som sparas. Jag vill inte att mina ”AKTIVITETER SKA SPARAS!

Webb och appaktivetet – ”pausas”. ”Sparar din aktivitet på googles webplatser och i googles appar” – står det. Jag kan här även gå vidare till att ”hantera historik” och välja om historiken skall sparas eller raderas.

Okej---andas. Hur många vet om detta? Hur många bryr sig att ta reda på detta och hur många klarar av att vara IT-specialist för att luska reda på och finna alla vägar för att inaktivera och avregistrerar?

Det här är läskigt hörrni! Läskigt på riktigt!!

Jag kan också ”visa alla aktivitetsinställningar”.

Platshistoriken – pausad. Även här kan jag gå vidare och ”hantera historiken”.

Röst och ljudaktivitet – pausas. ”Spelar in röst och ljud i googles tjänster för att ”förbättra taligenkänningen….”. Jag kan ”hantera historiken” ävn här.

Sökhistorik på youtube – samma här samt hantera historiken.

Visningshistorik på youtube….

Du fattar. Google har armar ut som ett jävla neuron i mängder av ”co- operatives”.

Aktivitet och tidslinje – för du kan ju hitta tillbaka till det som du ”sökt efter, läst och tittat på”.

Tidslinjen – se var du har varit och när.’

”Saker jag skapar och gör….”

Automatiska förslag på annonser – för att ”google ska kunna ge mig mer relevanta annonseringar” – jotack.

Automatiska förslag på vad jag ofta söker på- på internet – i helsicke heller.

Regelbunden diagnostik till Samsung – för att kunna ge mig en bättre användarupplevelse – in my ass.

För att alldeles säkert göra det svårare för mig att avregistrera mig- måste jag bekräfta varje avregistrering med tre knapptryck på ”pausa” och dessutom får jag läsa varje gång – är du alldeles säker ? JA för helvete!!! Dessutom riskerar jag att gå miste om ”relevant information” när det gäller annonser och förslag.

Det heter ju bara PAUSA för gu bevars du kan ju vilja komma tillbaka! Det heter inte avsluta.

Varje gång får jag enligt GDPR också välvilligt veta att ”det är bara du själv som kan se denna information”. VAD för information Google? VAD exakt är det jag själv BARA kan se?!?!

 

 

 

Eder omskakade moms

 

 

24. jun, 2019

Min omgivning kryllar av accepterande människor som är mycket noga med att inte kränka, såra eller exkludera någon.

Så långt allt väl. Det märkliga inträffar dock när det gäller vissa personer som dock alldeles tydligt exkluderas och såras av dessa ovanstående.

Dessa så kallade acvepterande personer fnner även vissa....ska vi säga klyschor - väldigt användbara såsom att man "väljer allt själv". Du väljer att vara lycklig. Det är ditt val. Det är du som väljer ....osv.

Extremt bra att använda när man inte vill se sin egen del i hela situationen och frånsäga sig ansvar. Orden används ganska friskt vill jag lova!

Ser jag till mig själv...så passar jag inte in i den bekväma normen. Jag är vad jag är och som jag är. Accepterad? Nä! Då är jag helt plötsligt obekväm och tydligt exkluderad och diskriminerad för att inte tala om ledsen och sårad. Och det av ovanstående människor!

Egot talar extremt mycket och det centrala är trots allt inte att vara inkluderande utan att på nåder välja ut dem som ger egot det den behöver- "Jag umgås inte med dem för de ger mig inte det umgänget jag vill ha! " Det är devisen.

Att man då överhuvudtaget bryr sig om andra går ju fetbort i det resonemanget.  För att inte tala om att de där andra patrasket aldrig får en möjlighet att motbevisa vad som inte nödvändigtvis är sant.

Kanske också vederbörande bör överväga möjligheten att dennes upplevda sanning kanske inte är rätt? De som svek personerna ovan var kanske inte de som denne upplevde. De som visade kravlös kärlek kanske faktiskt fortfarande gör det. De som väljs bort kanske faktiskt är oerhört värdefulla att ha kvar i sitt umgänge för dessa personer.

Det finns två konstellationer i min omgivning som är extremt accepterande och inkluderande och kärleksfulla. Det ena är min släkt på min mosters sida. Alla tas emot med värme o kärlek o glädje. Det andra är mina fina vänner i Bodafors Anna-Lena och Fia med familj där man all tid är välkommen.

Fråga till dig som läser- ÄR du VERKLIGEN inkluderande och icke dömande?!

Allas eder Peace love and understanding moms

 

 

 

 

 

15. jun, 2019

Du skall icke dräpa lyder ett av tio Guds bud. Detta betyder inte nödvändigtvis att man dräper fysiskt- alltså mördar. Man kan nämligen dräpa en människa såpass med ord eller agerande - att denne tappar livslusten helt. Man kan även dräpa någon genom att tiga.

Tystnad är dödande - liksom ovissheten.


Så mycket värd är den kärleken att hon är beredd att göra allt hon kan.
Men hur rättar man till något när man inte vet vad man ska rätta till?  Hur kan man göra något bättre när man inte vet hur man ska göra det bättre?
Hur vet man att man gör rätt när man inte får en kompassriktning eller ens ett litet gillande om att man kanske möjligen är på rätt spår?

Orup söng: 

Ja, hon begärde ingenting.
O hon gav och hon gav.
Hon fick ingenting tillbaks.
Ställde alls inga krav.
O hon var gjord för kärlek,
men fick aldrig något igen.
O hon tvingades att tänka
att det blir nog bättre sen.

Hon sa: Jag älskar dig nu och alltid, till månen och tillbaka, villkorslöst. Oavsett vad du gör så finns alltid min kärlek till dig.

Allt hon ville och allt hon alltid velat.

Hon frågade om något var fel, vad som var fel. Flera gånger. Nekande svar.

Hon var beredd att kämpa. Till döden. För kärleken.

 

 

 

 

 

 

 

6. jun, 2019

Videomötesetikett! 

Sedan jag bytte jobb för ca 1 ½ år sedan har förekomsten av videmöten = lync, skype, sisco ökat markant inte minst med tanke på att vi ska åka mindre - för miljöns skull. 
Jag sitter uppskattningsvis i dylika möten 3-5 ggr per vecka.

Detta kräver nya sätt att hålla i möten och inte minst hur man deltar i möten.

Det är ALLTID så att någon deltagare glömt stänga av sin mikrofon eller "mutat" som det kallas.

Man hör tangentknapprande, hostande, prassel med papper, någon dricker, nyser eller i värsta fall släpper sig i tron att ingen hör. 

En kollega til mig har även varit med om att en deltagare inte hade en aning om att kameran var på – varvid personen börjar att byta om – fullt synligt!!

Gaaah- ska man säga något eller inte….?? 

Det är ingen som reagerar på dessa manér – allra minst möteshållaren som absolut bör förväntas att i början av ett videomöte påminnna om regler och att kontrollera att man har mikrofonen avstängd när man inte pratar! Kanske även en påminnelse om att man kan ha kameran på utan att märka det - så man kontrollerar detta!

OM någon nu glömmer detta och ljud hörs under mötet - ja då säger man till som mötesledare eller för den del som annan deltagare!!!
Som deltagare är det RESPEKT att kontrollera att man inte stör!

Hur svårt kan det vara!?! 

Senaste mötet jag var med på i går – hördes någon: sucka, prassla med papper, ha ett armband som slamrade mot bordet, snurra på mushjulet, resa sig och gå med klackar fylla på vatten gå med klackar tillbaka, prassla mer, sucka, hosta, sucka.
Och detta är inget ovanligt! Tyvärr!! 

Man bör som deltagare beakta att ALLA hör och det hörs mycket väl! Deesutom fungerar sinnena så att när man inte ser någon - så är man ännu mer uppmärksam på vad som hörs! 

Irriterad över mötet - stimmar jag iväg till bilverkstan för att hämta min bil som reparerats. Haft lånebil under tiden. 31 grader i skuggan har jag klätt mig i tunnaste klänningen jag har.  Vill ha svala trosor idag också och har gått ner lite i vikt på sistone...ahhaaa - du anar where this is goin´eller ......

Med sedvanliga bestämda steg susar jag igenom bilverkstan - full med män - och med trosor som är på väg att hasa ner under klänningen - jaa de är ju liksom aningen för stora! Gaaaah! Vad göra?
Jag kan ju inte märkligt dra upp dem under armhålorna så att de sitter kvar, jag kan inte heller stanna och krångla under klänningen mitt i verkstan. Sålunda försöker jag diskret nypa i troslinningen som nu närmar sig ljumskinvån - och lite lätt liksom "lirka" upp dem - vartannat steg jag tar - genom den tillsynes oändligt stora verkstan jag ska igenom.

Tittar de inte lite konstigt på mig? Jag försöker att var oberörd och lirka vidare. Där framme ser jag dörren till befrielsen.
Puh ! Väl ute på parkeringen för att hämta min bil tar jag ett ordentligt tag i de så förhatliga trosorna och drar till rejält! Nu ska de upp! Vad händer?!? Med en liten diskret "smäll" går resåren av helt. Jag står mitt ute på en gassande het parkering - ser inte min bil som ska vara där nånstans och har troligen ett gäng med blickar i ryggen.

Jag kniper ihop låren för att inte trososrna ska åka ner helt och trippar extremt kobent bort mot min bil som jag nu anar 20 meter fram. Räddningen är nära!
Då kommer insvängande inte mindre än tre (!) lasbilar med byggjobbare!! Vad f-n gör de här?!? Nu?!?!!! Varfööööör??!?!

De korsar min väg till min bil. Jag stannar, ler vääääldigt avslappnat (not!!) och glider sedan fram i Groucho Marx-stil de sista 10 metrarna till min bil. Precis när jag rinner in på sätet och stänger om mig, glider trososrna ner mellan knäna och hamnar på golvet.
Tittar ner och pustar ut! Just då knackar det på rutan! HELVETE!!!
Jag tittar upp. En av byggjobbarna håller upp min kofta som jag tappade på väg till bilen.
Stridsplanen överlägges hastigt och krampartat - hur jag ska kunna vara naturlig när jag hasar ner rutan för att ta emot koftan. Jag grejar med ena foten för att pilla in trosorna under sätet - vilket troligen ser ut som ett allavrligt krampanfall - och säger stelt leende - Å tack så mycket!

När rutan åkler upp är blodtrycket säkert över 300, klimakterievallningarna är hysteriska, värmen ute fortfarande 31 grader men i bilen har jag ökat värmen med min panik till 42 grader. Max cool på AC-n glider jag iväg och vinkar tack till byggjobbaren.

Allas eder ...varma moms.

 

19. maj, 2019

Vindolingar. Högt och lågt. Överallt. På oländiga branter och flacka slättland. Hur kan de gå överhuvudtaget däruppe på branterna?

Beilstein."Von vielen Moselgästen als der schönste und romantischste Moselort gesehen...".
I denna miniatyrstad, som är ungefär av en fotbollsplans storlek, har tiden stått stilla. Därav benämningen "Mosels Törnrosa". Små trånga gränder och historien som är så påtaglig att man kunde skära den med kniv. Ca 120 invånare men 10 hotell!! Flera restauranger och café. Medeltida byggnader.

Från vårt hotellrum på Alte Zollhaus - Gamla tullhuset - har vi ett fönster åt Moselfloden och ett fönster som vätter upp mot borgen.
På floden går titt som tätt långa långa pråmar. Dagsturister som sakta och tyst vandrar mellan de gamla husen, förundrade, breathtaken.

Vi åker nercabbat i lagom väder - 15-19 grader och njuter av flodens krumbukter och vinodlingarna.

Det därodlade vinet är något helt nytt för mig - Vilka smaker!

Det vimlar av vinmöjligheter: Winotek, Weinkellerei, Weinbau, Weinverkauf, Weinstube, Weinhof, Weinladen, Weinmarkt, Weinprobieren, Winziger, Weinhaus och Weingut, 

Man har inga problem att hitta boende på: Gästezimmer, Ferienwohnung, Gasthaus, Hotel, Gasthof, Ferinhaus, Zimmer eller Pension.
Och trots detta turistunderlag - så är det så innerligt, så genuint, så stillsamt och så vackert.

Vi blir vänner med hotellägaren Basti Lipmann som äger flera av restaurangerna och hotellen i den lilla staden. Hans släkt har varit vinoldare och hotellägare i orten sedan 1795.
Sista dagens frukost står en flaska vin på vårt bord med en hälsning från honom: "Tills vi ses igen, Välkomna åter".

Den katolska tron gör sig påmind i vägaltare, vägkapell, klockringningar och en alldeles fantastisk liten kyrka på orten. En tidiga morgon går vi upp till kyrkan jag och kärleken. Det spelas en mycket mjuk musik och vi är ensamma. Vi sitter stilla och tyst en stund när jag fylls av en otrolig, obeskrivbar känsla. Jag börjar nynna på Ave Maria som instumentalt spelas. Fortfarande ensamma ställer jag mig framme i kyrkan där akustiken är överväldigande och sjunger starkare och starkare. Plötsligt flyger en fågel in i kyrkan och börjar kvittra ikapp med mig. Ju mer jag sjunger desto mer kvittrar den. Min sång bryts av ett klingande, bubblande glädjeskratt som jag inte kan hålla inne. Vilken upplevelse!!!

Medeltida borgar avlöser varandra i landskapet. Den vackraste och mest överväldigande är en borg som bebos än idag av en grevefamilj som bott där sedan 1100-talet. Man går genom överväldigande grönska och: Poff! - så ligger den där helt plötsligt i dalen som tagen ur en riktig Disneyfilm.  Burg Eltz! Vi förundras över skönheten.

Och inte minst....Jag sa ja!

Välkomna till mitt fotoalbum för fler bilder!

 

En lycklig moms!