6. sep, 2019

Har nyligen blivit varse om honungslögnen. #ica. 

Honung är ett av de livsmedel som det fuskas mest med i Europa. Honung är dyrt och ganska komplicerat att producera, medan socker och vatten är billigt. Det vanligaste sättet att fuska med honung är just att tillsätta socker, majssirap, vatten eller citronsyra.

Det är tyvärr inte ovanligt att biodlare matar sina bin med sockerlag för att de ska producera pollenfri ”honung” eller att honungen ultrafiltreras för att dölja pollenrester och därmed ursprung.

Det finns även honung som innehåller antibiotika, då man på vissa ställen i världen gett bin antibiotika för att kunna överleva bättre i områden där de inte lever naturligt.
För att honung ska få kallas honung måste den vara fri från tillsatser.

Här följer olika sätt att testa om det är äkta honung:

 • Läs på etiketten. Den enda ingrediensen ska vara honung

 • Några tecken på att din honung inte är äkta vara är om den skummar, skiktar sig, har klumpar i sig (att honung kristalliserar sig är däremot normalt) eller är väldigt rinnig.

 • All honung är flytande, men med tiden så stelnar, eller ”kristalliseras”, den till en substans som påminner om socker. Om du köper en burk honung som redan är kristalliserad är den ren. Om din honung är flytande kan du vänta några dagar för att se om den stelnar eller kasta in den i frysen för att snabba på processen. Om honungen aldrig kristalliseras är risken stor att det är uppblandad honung.

 • Ta en matsked honung och lägg den i ett glas vatten. Om honungen löses upp är den inte ren. Ren honung bör hålla ihop som en massa när den sätts i vatten.

 • Ta lite honung och blanda den med vatten. Placera sedan fyra eller fem droppar vinäger i lösningen. Om den blir bubblig kan honungen ha blandats med gips. Fattar du!?! GIPS!!! Helt galet!!

 • Ta lite honung på en sked och låt den sedan falla från skeden. Honung med hög vattenhalt faller snabbt. Mogen honung av hög kvalitet kommer stanna på skeden och falla väldigt långsamt.

 • Tänd en tändsticka och försök bränna lite av honungen. Om den tänds och brinner är den ren. Oren eller lågkvalitativ honung innehåller ofta extra vatten som förhindrar att den brinner.

 • Om du har jod hemma tar du lite honung, blandar den med vatten och lägger till några droppar jod. Om lösningen blir blå har honungen blandats upp med någon typ av stärkelse eller mjöl.

 • Ta en bit gammalt, hårt bröd och sänk ner den i honungen. Om brödet efter tio minuter fortfarande år hårt så är honungen ren. Om det finns mycket vatten i honungen kommer brödet mjukna.

Insåg att vi köpt detta billiga "klegg" i tron att vi gynnar inhemsk produktion men det finstilta skvallrar om att det är "icke-EU-länder" det kommer från...det där kletiga.
Nä från och med nästa honungsinköp blir det äkta svensk honng!

Och som avslutning idag kära läsare: 

10 frågor till momsen ställda av Hervor.

 

1. Vad älskar du mest att göra?

Plocka svamp, baka och vara med familjen. Måste man svara med bara ett alternativ här….?

 

2. Vad avskyr du mest att göra?

Rensa duschavloppet

 

3. Vilken är den mest överskattade artisten?

Ja det blir två det – Bruce Springsteen och Håkan Hellström

 

4. Vilken är den mest överskattade hiten?

Born in the USA ( som spelas på tre toner om och om och om igen – stackars Bruce så påhoppad han blir här)

 

5. Har du någon livsdröm?

Ja absolut, bland annat drömmer jag om att bli författare och kunna försörja mig på det

 

6. Vad är det bästa du gjort?

Köra rally! Jisses vad kul det var!!!

 

7. Bästa låten?

Men alltså nä…kan inte välja bara en…omöjligt…

 

8. Kan du nämna en företeelse du ogillar?

Folk som har högmod. Alltså tror att de är så mycket bättre än alla andra och ”minsann sköter sig bättre än andra”.

 

9. Det sämsta du gjort?

Oj…finns mycket men tror det blir att jag puttat en kompis när jag var barn, så hon trillade och slog sönder sina nya jeans.

 

10. Bästa affären?

Ehh…man KAN bara inte svara med en sak på de här frågorna …det är fuuuusk.

Okej – jag väljer två då: Rekoshoppen www.rekoshoppen.se

och Stallqvarn - båda i Jönköping. Rekoshoppen ligger fysiskt på M2 Center Euorstop och har även internetförsäljning. Fantastiskt mycket bra, ekologist och fint! Stallqvarn är en supermysig kombinerad antik, loppis och affär som säljer så mycket underbara fina saker!! Ligger uppe i Dunkehalla.

Kram till er alla från eder Moms

23. aug, 2019

Hur länge skall kränkningarna av människor få forgå från Försäkringskassans sida?

Hur länge skall de tillåtas begå sociala övergrepp, dumförklara människor och tillåtas behandla människor som skit?

Alla vet, men ingen gör något åt det.

2013 genomgick jag det svåraste i mitt liv. Cancerbesked, elak tumör med spridning till flera lymfkörtlar, operation. starka cellgifter och cytostatikabehandlingar.
JAg tackar Gud att jag då hade förstående och mänskliga handläggare på F.kassan och underbar husläkare.

Vi hör och ser i media hur människor vittnar om hur de behandlas av denna Försäkringskassan. Alldeles nyligen vittnade en svårt sjuk kollega att hon blev uppringd av en handläggare, när hon precis vaknat ur narkos.
Handläggaren kränker henne verbalt, är otrevlig och skäller för att hon inte svarat.
- Jag låg nersövd!
- Hör du vad jag säger, du SKA SVARA när vi ringer.
- Men förstår du inte ...jag var n-e-r-s-ö-v-d-
Handläggaren fortsätter att kränka och då tar kollegans make luren istället.
Det här är sant och det är helt otroligt att detta händer överhuvudtaget.

Kära styrande politiker - svara mig - gärna här- Varför tillåter ni Försäkringskassan att behandla folk otrevligt och kränkande? Varför får detta fortgår och hur motiverar ni att outbildad personal ska bedöma människors hälsa?

Var är empatin och medmänskligheten och människans förmåga att tänka själv och inte i fyrkanter?

Vet ni, i min högskolekurs där jag läste organisation och ledarskap - togs Försäkringskassan upp som dåligt exempekl på hur byråkratisk en myndighet kan vara.

- Var jobbar du? - På försäkringskassan! - Å fy fan!!!

Jag har verkligen kämpat. Problemet med mig har inte varit att jag inte vill jobba. Mitt problem är att jag velat för mycket och kämpat för mycket.

Min förre husläkare rekommenderade flertalet gånger att jag skulle söka sjukersättning (tidigare sjukpension) på deltid. Men jag kämpade vidare.
Sista avstämningsmötet jag hade med honom och min handläggarae från Försäkringskassan  rekommenderade de båda två ! att jag skulle söka det.
Men jag kämpar. Jag är envis och jag VILL.
Jag sa att: - Nu ska jag byta jobb. Då kanske jag orkar jobba heltid igen.
Nu har jag försök med detta i 1 1/2 år så kom inte och säg att jag inte försökt!!!
Med alla medel!!
Nu brakade jag i våras - eftersom min kropp inte orkar heltid. Jag får acceptera. Det är sannerligen inte lätt. Det är ett nederlag för mig att inte kunna jobba heltid!! Men jag måste lära mig att acceptera att kroppen inte vill och inte kan heltid. Cancern med behandlingen tog knäcken på mig. Och nu har jag kämpat i 7 år.

När jag så blir sjukskriven på nytt pga detta, ringer idag en uppnosig ung tjej från Försäkringskassan.

- Så var det dina arbetstider...

- Ja. Jag mår bättre av en sammanhållen ledighet på veckoslutet. 

- Ja men våra regler säger att man ska jobbga alla dagar men kortare dagar.

- Jaha vilka regler?

- Ja vi har rekommendationer på att om man inte ska jobba alla dagar så ska man vara ledig en dag mitt i veckan. Det mår man bra av. Då sover man på onsdagen så kan man jobba torsdag och fredag.

- Jaha? Vad grundar ni det på?

- Ehh ja vi vet att det är så.

- Hur kan ni veta det?

- För vi har prata med folk och undersökt det.

- Vilka folk och hur många?

- Haha (överlägset skratt) ja du vi har prata med mååånga - vi har gjort det här i några år så vi veeeet.

- Ja men nu är det ju så att vi är alla individer och vi är olika så en sak passar ju inte alla eller hur?'

- Ehh ja men nu har vi sådana regler. Annars måååste läkaren skriva i sitt intyg att du måste ha ledigt fredag lördag söndag och inte mitt i veckan.

Tänkl så mycket merarbete detta skapar för den redan tyngda vården!!!
Om en människa är sjuksriven en dag per vecka och önskar vara ledig tisdag eller fredag det spelar väl ingen som helst roll? Vad grundar F.kassan detta reonemang på?

Jag mår bäst av att ha en längre helg - en längre sammanhållen återhämtningsperiod - men se det kan inte lilla fyrktaniga f.kassan tänka.
It´s outside the box och då blir det härdsmläta i deras hjärnor (?) så det går inte.

Jag tänker - vem skapar reglerna? En arbetsgrupp? Vilka sitter med i den gruppen? Läkare? 

Eller är det "bara" försäkringskassefolk" . Inser man inte absurditeten i att folk som inte vet ska sitta och bedöma andra människor hälsa?

Jag som själv arbetat i vården som Audionom i 30 år - har själv suttit med handläggare på F.kassan, via telefon och förklarat hur hon ska läsa av ett audiogram (hörselprov) och vad det innebär för patienten. Jag med min högskoleutbildning ska på 10 minuter förklara detta som ligger till grund för handöläggarens bedömning för en annnas människas rätt till existens och ersättning. Inget annat än vansinne!!!

Sätter man en sotare att bestämma hur man ska sköta en intensivvårdsavdelning? Lika absurt är det att Försäkringskassans tjänstemän ska bedöma människors hälsa. En läkare har 5 1%2 år universitetstudier, ett par års AT tjänst och ytterligare ca 5 års specialisttjänstgöring. Är då inte de bäst lämpade att bedöma människors hälsa?
Svaret är otvetydigt JO!!!

Så styrande politiker! Rör nu om i Försäkringskassan coh se till att beödmingar görs av rätt kompetens och utbilda personalen i professionellt, vänligt bemötande, service och empati.

Ni som läser - jag vet inte hur jag ska få politiker att läsa detta. Känner ni någon så dela detta eller skicka detta!

Vi behöver verkligen få fokus på det här problemet!!!

Momsen

 

 

 

 

 

6. aug, 2019

Nu är det inne med så kallad tjänstedesign.

Vad är det ? Jo – man har kommit på - att man måste fråga patienterna,användarna, brukarna – VAD DE TYCKER!!

OMG!

De tog många år innan man kom fram till det!

* Formulera problem

* Ta reda på behov och

* Försöka förstå vad användare upplever för problem – ta reda på vad man som brukare blir irriterad på osv.

Det kan vara allt från hur det fungerar (eller inte fungerar) i kollektivtrafiken till hur man upplever att en restaurang är.

Jag vet inte om jag är ”dum” eller – men har inte det varit självklart från början?!? Det trodde jag. 

Jag brukar beskriva mig själv som att jag snabbt ser vad som är problemet och snabbt ser olika förbättringsmöjligheter - men jag förstår nu att det är verkligen inte självklart för alla.

Nu måste man alltså lära sig att praktisera tjänstedesign - för något som borde vara - ja jag tycker nästan medfött? 

Att olika instanser i samhäller måste lära sig att ha fokus på människan man möter- fråga och ta reda på vad människan tycker och upplever……Att tänka efter före och att kunna sätta sig in i och förstå andra människors behov – det är väl det som är kärnan ??

Är inte det common scence? Är inte det vanlig medmänsklighet? 

Det är så jag alltid resonerat och det jag jobbat utifrån. Nu handlar inte det här inlägget om att tala om att jag är minsann så himla bra utan att uttrycka att jag känner bara sorg och förtvivlan – över att detta inte är självklart.

Varför har det blivit så här? 

Likadant ska alla chefer nu använda sig av salutogent ledarskap – gubevars.

Ett värdegrundsbaserat, hälsobefrämjande ledarskap med syfte att öka

gruppens känsla av sammanhang och stärka kompetensen, motivationen,

lusten och välbefinnandet. Det kännetecknar det salutogena ledarskapet

….och Momsen spyr. 

Ordbajseri!! Det här handlar enligt mig bara om att sätta fina ord på något och

vips – så har det blivit intressant och viktigt. Fina ord på något som i en medmänsklig värld är självklart.

Inse fakta:

Man blir inte per automatik en bra chef för att man har en viss titel.

Man blir per automatik inte en bättre chef genom att gå på en massa fina utbilningar med fina dokument.

Och man är absolut inte en bäst chef för att man använder en massa fina ord och skapar en massa fina dokument som ingen jävel nånsin läser.

En bra chef :

 • Är en bra ledare – dvs folk vänder sig dit automatiskt när det behövs vägvisning och känner tillit till

 • Utstrålar trygghet

 • Har sunt jävla förnuft

 • Är auktoritär när det behövs

 • Visar medkänsla

 • Ser sammanhang och vad som är problemet

 • Vågar ta beslut och vågar stå för konsekvenserna

 • Vågar göra det som är bäst för medarbetare 

Kan man lära sig detta? Kanske det och uppenbarligen finns det en marknad för det.

Men än viktigare- Detta finns redan per automatik hos en del människor!!! De behöver inte lära sig det.

De är födda ledare.

De har det med sig i livet.

 

Detta blir en hyllning till pappa - en mycket omtycket ledare!

 

 

2. jul, 2019

Watch out – du är övervakad!

Trodde du att du har inaktiverat Googles möjligheter att kontrollera dig och dina aktiviteter på din mobil? Har du inaktiverat platstjänster ”ploppen” och kanske raderat historiken automatiskt på vad du googlar på och trott att du ”säkrat” övervakningen på det viset?

Långnäsa! Det är mängder av mer information och övervakning. Määäängder min vän.

Undrat varför det kommer upp förslag i ditt flöde på facebook när du bara varit ute på internet och googlat på något?? Har du också märkt att om du säger ett ord i t.ex. ett telefonsamtal eller sms – så dyker det upp annonser på det du sa?

Köpte ny mobil för tre veckor sedan och passade då på att gå in och lusläsa och luskolla alla registreringar. Here´s what I found:

Jag började med själva mobilen. När man startar ny mobil skall den ju registreras med ett google-konto.

Under inställningar i mobilen– inaktiverade jag:

Aviseringar- jag bockade ut samtliga aviseringsmöjligheter utom messenger och mail. Sen fanns det en möjlighet till under detta – nämligen ”Avancerat”. Där under fanns ytterligare alternativ att ”blockera” eller tillåta” aviseringar.

Sen kan man ju då gå in under ”Appar” – och göra i princip samma sak fast mer avancerat.

Här börjar jag förstå att man kan inaktivera samma sak flera gånger på flera olika ställen och bara för att du tror att man inaktiverat något så är det inte säkert att det är inaktiverat för du måste göra det på andra ställen också!!

What´s app – inkativerar jag – ”Är jag säker?” för om jag gör det som kan det faktiskt möjligen orsaka fel i andra appar också….Hell yeah! Jag är säker!!

92 stycken jag jag säger 92 !! stycken appar finns i denna min lista. Och då är jag ändå ingen app-älskare som laddar ner appar hit och dit!!!

Samsung Cloud måste man ju ha!! Eller….? För tänk om…tänk om du blir av med din telefon eller dina lagrade saker….

Man skulle ju kunna tänkta sig att man regelbundet själv säkerhetskopierar sin telefon också men…..njaääääeee? eller…..Cloud är givetvis kopplat till mitt Samsung account…hmmm

Och tääänk vad jag kan få tillgång till om jag registrerar mig – tillgång till olika teman och olika superdupermegamaxade inställningsmöjligheter och fan och hans moster!!!

Platstjänsterna – nej jag vill inte att någon ska kunna se var jag är eller har varit utom när jag själv vill.

Okej – vi gå vidare med att logga in på googlekontot – inte samsungkontot alltså utan googles!

”När du loggar in på google-kontot kan du visa och hantera dina uppgifter, aktiviteter, säkerhetsalternativ och sekretessinställningar så att DU FÅR UT MESTA MÖJLIGA AV GOOGLE.”

Notera! Det vill säga – om du inte gör detta så kommer du att hamna i ett sämre läge – säger dom alltså. Säger dom. Det är innebörden. Men hur är det egentligen?

 Googlekontot. Du kan logga in med e-post …för vad var det nu igen för mailadress och lösenord jag registrerade när jag startade min nya telefon. Jag har ju ett g-mailkonto där ju…..

Å så enkelt !! Jag kan logga in med mitt mobilnummer också!!! Puh. Men vänta nu – de har redan här kopplat mitt mobilnummer till mitt konto….

Börjar med ”Sekretess och anpassning”.
Anpassa upplevelsen på google – när du surfar på internet ” ….alltså genom att visa data…(hmm för vem) och välja vilken aktivetet som sparas. Jag vill inte att mina ”AKTIVITETER SKA SPARAS!

Webb och appaktivetet – ”pausas”. ”Sparar din aktivitet på googles webplatser och i googles appar” – står det. Jag kan här även gå vidare till att ”hantera historik” och välja om historiken skall sparas eller raderas.

Okej---andas. Hur många vet om detta? Hur många bryr sig att ta reda på detta och hur många klarar av att vara IT-specialist för att luska reda på och finna alla vägar för att inaktivera och avregistrerar?

Det här är läskigt hörrni! Läskigt på riktigt!!

Jag kan också ”visa alla aktivitetsinställningar”.

Platshistoriken – pausad. Även här kan jag gå vidare och ”hantera historiken”.

Röst och ljudaktivitet – pausas. ”Spelar in röst och ljud i googles tjänster för att ”förbättra taligenkänningen….”. Jag kan ”hantera historiken” ävn här.

Sökhistorik på youtube – samma här samt hantera historiken.

Visningshistorik på youtube….

Du fattar. Google har armar ut som ett jävla neuron i mängder av ”co- operatives”.

Aktivitet och tidslinje – för du kan ju hitta tillbaka till det som du ”sökt efter, läst och tittat på”.

Tidslinjen – se var du har varit och när.’

”Saker jag skapar och gör….”

Automatiska förslag på annonser – för att ”google ska kunna ge mig mer relevanta annonseringar” – jotack.

Automatiska förslag på vad jag ofta söker på- på internet – i helsicke heller.

Regelbunden diagnostik till Samsung – för att kunna ge mig en bättre användarupplevelse – in my ass.

För att alldeles säkert göra det svårare för mig att avregistrera mig- måste jag bekräfta varje avregistrering med tre knapptryck på ”pausa” och dessutom får jag läsa varje gång – är du alldeles säker ? JA för helvete!!! Dessutom riskerar jag att gå miste om ”relevant information” när det gäller annonser och förslag.

Det heter ju bara PAUSA för gu bevars du kan ju vilja komma tillbaka! Det heter inte avsluta.

Varje gång får jag enligt GDPR också välvilligt veta att ”det är bara du själv som kan se denna information”. VAD för information Google? VAD exakt är det jag själv BARA kan se?!?!

 

 

 

Eder omskakade moms

 

 

24. jun, 2019

Min omgivning kryllar av accepterande människor som är mycket noga med att inte kränka, såra eller exkludera någon.

Så långt allt väl. Det märkliga inträffar dock när det gäller vissa personer som dock alldeles tydligt exkluderas och såras av dessa ovanstående.

Dessa så kallade acvepterande personer fnner även vissa....ska vi säga klyschor - väldigt användbara såsom att man "väljer allt själv". Du väljer att vara lycklig. Det är ditt val. Det är du som väljer ....osv.

Extremt bra att använda när man inte vill se sin egen del i hela situationen och frånsäga sig ansvar. Orden används ganska friskt vill jag lova!

Ser jag till mig själv...så passar jag inte in i den bekväma normen. Jag är vad jag är och som jag är. Accepterad? Nä! Då är jag helt plötsligt obekväm och tydligt exkluderad och diskriminerad för att inte tala om ledsen och sårad. Och det av ovanstående människor!

Egot talar extremt mycket och det centrala är trots allt inte att vara inkluderande utan att på nåder välja ut dem som ger egot det den behöver- "Jag umgås inte med dem för de ger mig inte det umgänget jag vill ha! " Det är devisen.

Att man då överhuvudtaget bryr sig om andra går ju fetbort i det resonemanget.  För att inte tala om att de där andra patrasket aldrig får en möjlighet att motbevisa vad som inte nödvändigtvis är sant.

Kanske också vederbörande bör överväga möjligheten att dennes upplevda sanning kanske inte är rätt? De som svek personerna ovan var kanske inte de som denne upplevde. De som visade kravlös kärlek kanske faktiskt fortfarande gör det. De som väljs bort kanske faktiskt är oerhört värdefulla att ha kvar i sitt umgänge för dessa personer.

Det finns två konstellationer i min omgivning som är extremt accepterande och inkluderande och kärleksfulla. Det ena är min släkt på min mosters sida. Alla tas emot med värme o kärlek o glädje. Det andra är mina fina vänner i Bodafors Anna-Lena och Fia med familj där man all tid är välkommen.

Fråga till dig som läser- ÄR du VERKLIGEN inkluderande och icke dömande?!

Allas eder Peace love and understanding moms